The 21 Irrefutable Laws of Leadership


The 21 Irrefutable Laws of Leadership
By John Maxwell

De ce am ales să citesc cartea?
Fac parte parte dintr-un grup international de leadership si dezvoltare personala (John Maxwell Team), iar aceasta carte este pe lista de bibliografie obligatorie.

Care este subiectul cărții?
Cartea trateaza cele 21 de legi supreme ale leaderului, cu exemple elocvente din viata de familie si de business a unor personalitati celebre.



Cele 21 de legi supreme ale leadershipului:
  1. Legea Pragului Limitativ – Aptitudinea de a fi leader determina nivelul de eficienta al unei persoane. „Eficienta personala si organizationala este direct proportionala cu forta conducerii”.
  2. Legea Influentei – Adevarata masura a stiintei conducerii este INFLUENTA, nici mai mult, nici mai putin. „Nu pozitia te face leader, ci leaderul da viata pozitiei.” – Stanley Huffty.
  3. Legea Procesului – Stiinta conducerii se invata ZILNIC si nu intr-o zi. „Campionii nu devin campioni in ring – acolo doar primesc recunoasterea”.
  4. Legea Navigatiei – Oricine poate sa tina carma unei nave, insa doar un leader cunoaste cursul. „Un leader este cel care vede mai mult decat ceilalti, care vede mai departe fata de ceilalti si care vede inaintea celorlalti.” Leroy Eims
  5. Legea E.F. HuttonCand adevaratul leader vorbeste, oamenii asculta.
  6. Legea Bazei Solide – Increderea sta la baza stiintei conducerii. „Nici un om nu isi poate depasi limitele propriului caracter”  - Jonh Morley.
  7. Legea Respectului – Oamenii ii urmeaza in mod natural pe leaderii care sunt mai puternici decat ei. „Singurul lucru care se intoarce din mormant si refuza sa fie inmormantat este Caracterul unui OM. Ceea ce a fost omul respectiv supravetuieste si nu poate fi ingropat in veci”.
  8. Legea Intuitiei –  Leaderii evalueaza totul prin inclinatia catre stiinta conducerii. „Ablitatea naturala si talentele dobandite creaza intuitia informata, care are puterea de a scoate leaderul la suprafata".
  9. Legea Magnetismului – Cine se aseamana, se aduna. „Daca credeti ca oamenii sunt negativi, ar trebui sa va verificati atitudinea. Daca credeti ca oamenii atrasi de dvs. pot fi mai buni, atunci a venit timpul sa va imbunatatiti portofoliul.
  10. Legea Conectarii – Leaderii ating inima inainte de a intinde mana. „Cu cat legatura dintre oameni este mai puternica si relatia este mai stransa, cu atat leaderul poate fi mai sigur ca oamenii vor dori sa-l ajute. Pentru a va conduce pe dvs. folositi-va capul, pentru a-i conduce pe altii folositi-va inima.
  11. Legea Cercului Intern – Potentialul unui leader este determinat de cei care ii sunt apropiati. „Angajeaza cel mai bun colectiv posibil, ajuta-l sa se dezvolte cat poti si deleaga cat mai multe responsabilitati. Nu exista leaderi de genul Calaretul Singuratic”.
  12. Legea Delegarii – Numai leaderii increzatori pot sa ofere putere si altora. „Capacitatea oamenilor de a obtine rezultate depinde de abilitatea leaderilor de a delega”. „Cel mai bun director executiv este cel care are bun suficient bun simt pentru a alege oamenii potriviti pentru ce are de facut si suficient de retinut pentru a nu se baga peste ei atunci cand acestia lucreaza”. Theodore Roosevelt.
  13. Legea Multiplicarii – Este nevoie de un leader pentru a promova alt leader.
  14. Legea Acceptarii – Oamenii accepta mai intai leaderul si de-abia dupa aceea viziunea acestuia. „Oamenii vor sa mearga alaturi de oameni cu care se inteleg. Leaderul gaseste visul si apoi oamenii; oamenii gasesc leaderul si apoi visul”.
  15. Legea Victoriei – Leaderii gasesc intotdeauna o cale prin care echipa lui sa castige. „ Daca ma intrebati care este telul nostru, o sa va raspund intr-un singur cuvant: VICTORIE - victorie cu orice pret, victorie in ciuda teroarei, victorie oricat de lung ar fi drumul; pentru ca fara victorie nu exista supravietuire.” Trebuie sa ai jucatori foarte buni pentru a castiga. Nu poti castiga fara jucatori buni, dar poti pierde cu ei. Aici intervine antrenorul.” Lou Holtz.
  16. Legea Marelui AV – Avantul este cel mai bun prieten al leaderului. „Cu suficient elan, aproape orice fel de schimbare este posibila.
  17. Legea Prioritatilor – Leaderii inteleg ca "activitate" nu inseamna neaparat "rezultate". „Sunt multe lucruri care imi sar in ochi, dar numai foarte putine imi ajung la inima.” Tim Redmond.
  18. Legea Sacrificiului – Un leader trebuie sa renunte intotdeauna la ceva pentru a merge mai departe. „Cand devii leader pierzi dreptul de a te gandi la tine.”Gerald Brooks.
  19. Legea Sincronizarii – Cand vine vorba de conducere este important atat ceea ce faci cat si unde te duci. „Cand un leader potrivit se intalneste cu sincronizarea, se petrec lucruri incredibile.
  20. Legea Dezvoltarii Explozive – Pentru a creste, formeaza-ti sustinatori – pentru a te multiplica, formeaza-ti lideri. „Singura modalitate de a experimenta o dezvoltare exploziva este sa aplici matematica liderilor.” „Treaba mea este sa pregatesc oameni care sa construiasca compania.” John Schmatter.
  21. Legea Mostenirii – Valoarea cea mai de pret a unui leader este succesiunea. „O mostenire este creata numai atunci cand o persoana determina organizatia sa faca lucruri mari fara el.” „Stiinta conducerii este unul dintre lucrurile pe care nu le poti delega. Ori o exerciti, ori abdici.” Roberto Goizueta.
Ce mi-a atras atenția cel mai mult din aceasta carte?
Viziunea generala ca o companie este ca o familie in toate aspectele ei: este guvernata la fel, comunica la fel, isi atinge obiectivele la fel.

Ce iau cu mine din această carte?
Concluzia ca Stiinta Conducerii este mai mult o ARTA decat o stiinta. Intelegand si aplicand in mod constient aceste legi voi reusi sa-mi cresc propriul Prag Limitativ (legea nr. 1) si prin aceasta, eficienta personala.

O recomand? DA, bineinteles o recomand tuturor celor care vor sa devina azi mai buni decat ieri si maine mai buni decat azi.

--
Te invitam la discutii! Ai citit aceasta carte? Care sunt cele mai importante Legi pentru tine?

Cartea poate fi comandata de aici: 21 Irrefutable Laws of Leadership (transport gratuit prin curier, la orice comanda, oriunde in tara).

The Bright Stars

Quality means doing it right when no one is looking." - Henry Ford

No comments:

Post a Comment