The 7 Habits of Highly Effective People


The 7 Habits of Highly Effective People
By Stephen R Covey


In cartea sa, The 7 Habits of Highly Effective People, bestseller #1 timp de mai bine de 15 ani, Stephen R Covey prezinta un cadru pentru eficienta personala si 7 obiceiuri care te ajuta in drumul spre succes.


Abordarea este din interior catre exterior, ceea ce inseamna ca schimbarea incepe de la tine insuti. Caracterul nostru este colectia obiceiurilor noastre, deci, aceste obiceiuri joaca un rol foarte important.

Cele 7 obiceiuri ne poarta prin urmatoarele etape:
  • Dependenta: paradigma sub care ne-am nascut; ne bazam pe altii care sa aiba grija de noi.
  • Independenta: paradigma sub care ne luam propriile decizii si avem grija de noi insine.
  • Interdependenta: paradigma prin care cooperam unii cu ceilalti; realizam impreuna lucruri pe care nu le putem face de unii singuri.

Pentru a face alegerea de a deveni interdependenti, trebuie mai intai sa devenim independenti. Astfel, primele 3 obiceiuri ajuta in trecerea de la dependenta la independenta.

Obiceiul #1: Fii proactiv [Be proactive]
Obiceiul #2: Incepe cu finalul in minte [Begin with the end in mind]
Obiceiul #3: Pune lucrurile importante pe primul loc [Put first things first]

Obiceiurile #4, #5 si #6 se adreseaza interdependentei.
Obiceiul #4: Gandeste castig/castig [Think win/win]
Obiceiul #5: Cauta in primul rand sa intelegi, apoi sa fii inteles [Seek first to understand, then to be understood]
Obiceiul #6: Sinergie [Synergize]

Obiceiul #7 [Sharpen the saw] este axat pe crestere si perfectionare continua si intruchipeaza toate celelalte obiceiuri. Pentru a fi eficient, trebuie sa gasesti balanta intre ceea ce produci si imbunatatirea abilitatilor de a produce.

Obiceiul #1: Fii proactiv

Primul obicei despre care discuta Covey este “Fii proactiv!”. Ceea ce ne distinge ca oameni fata de alte specii este capacitatea de a ne examina propriul caracter, de a decide cum ne privim pe noi insine si situatiile prin care trecem, cum ne controlam propria eficacitate.

Oamenii reactivi au de obicei o abordare pasiva; lucrurile “li se intampla lor”; ii poti auzi spunand:
  • Nu pot sa fac nimic in legatura cu asta
  • Asa sunt eu

Ei cred ca problema vine din exterior, reactivitatea devine o auto-profetie si astfel, se simt victime lipsite de control.

Persoanele proactive, in schimb, recunosc ca sunt responsabile si isi asuma alegerile facute.


Obiceiul #2: Incepe cu finalul in minte

Incepe cu o destinatie clara in minte. Covey spune ca ne putem folosi imaginatia pentru a dezvolta o viziune a ceea ce vrem sa fim si constiinta pentru a decide care sunt valorile care ne vor ghida.
Pentru multi dintre noi este foarte usor sa devenim extrem de ocupati. Muncim pentru a obtine promotii, venituri mai mari, recunoastere, statut, dar nu ne oprim sa ne intrebam daca aceste lucruri asupra carora ne concentram atat de intens sunt ceea ce conteaza cu adevarat pentru noi.

Obiceiul #2 sugereaza ca, in tot ceea ce facem, trebuie sa incepem cu finalul in minte. Incepand cu o destinatie clara, ne asiguram ca pasii pe care ii luam sunt in directia buna.


Obiceiul #3: Pune lucrurile importante pe primul loc

Covey discuta despre disciplina de a prioritiza activitatile zilnice in functie de importanta acestora, nu de urgenta. Daca Obiceiul #2 facea referire la determinarea valorilor noastre si a destinatiei clare, Obiceiul #3 reprezinta actiunea pe care o luam pentru a ajunge la acea destinatie, executarea prioritatilor, zi de zi.

In scopul de a mentine disciplina si focusul pe obiectivul dorit, trebuie sa avem vointa de a face ceva, atunci cand nu vrem sa facem. Trebuie sa actionam in conformitate cu valorile noastre si nu cu dorintele sau impulsurile de moment.

Activitatile pot fi organizate tinand cont de 2 criterii: importanta si urgenta.



Urgent
Nu e Urgent
Important
C1
  • Criza
  • Probleme presante
  • Proiecte cu termen limita
C2
  • Construire relatii
  • Noi oportunitati
  • Planificare
Nu e Important
C3
  • Intreruperi
  • Telefoane / Sedinte
  • Activitati populare
C4
  • Activitati banale
  • Pierdere de timp
  • Activitati placute

Reactionam la probleme urgente. Ne petrecem timpul facand lucruri care nu sunt importante. Asta inseamna ca vom neglija Cadranul II care este de fapt crucial.

Cadranul II sta la baza unui management personal eficient. Aici te ocupi de lucruri precum construirea de relatii, generarea de noi oportunitati, planificarea pe termen lung; lucruri importante pe care stim ca trebuie sa le facem, dar pe care ajungem sa le facem rar, tocmai din cauza ca nu par urgente.

Obiceiul #4: Gandeste castig/castig

In scopul de a stabili relatii interumane eficiente, ar fi bine sa incepem sa ne gandim la crearea de situatii de tipul “Castig / Castig”, avantajoase si satisfacatoare pentru fiecare parte. Un factor important aici il constituie mentalitatea de abundenta. Focusul este pe rezultate, nu pe metoda, pe problema, nu pe oameni.

Obiceiul #5: Cauta in primul rand sa intelegi, apoi sa fii inteles

Inainte de a oferi sfaturi, de a sugera solutii, incearca in primul rand sa ii asculti, sa manifesti empatie, sa intelegi si perspectiva lor.

Obiceiul #6: Sinergie

Prin intelegerea si valorificarilor diferentelor dintre noi si alte persoane, avem posibilitatea de a crea sinergie, de a descoperi noi posibilitati si de a inova.

Obiceiul #7: Sharpen the saw
Daca dedici timp pentru reinnoire (fizica, mentala, spirituala, sociala), vei deveni mai eficient si vei creste. Obiceiul #7 se concentreaza asupra acestei valori de reinnoire, de mentinere si imbunatatire a celui mai bun activ: TU insuti.

--

Cartea poate fi comandata de aici: The 7 Habits of Highly Effective People (transport gratuit la orice comanda, oriunde in tara). 

The Bright Stars

Quality means doing it right when no one is looking." - Henry Ford

No comments:

Post a Comment